TERÀPIA PERINATAL I ACOMPANYAMENT EN LA CRIANÇA

Aquest espai preten atendre als pares d’una forma propera. Des del moment de la planificació i presa de decisió de tenir fills, fins el moment en que ja comencen a volar sols. Es vol oferir als pares la possibilitat de poder expressar els seus neguits, dubtes i angoixes i poder-los ajudar a trobar una forma d’educar i atendre afí a ells i que al mateix temps respecti el desenvolupament dels seus fills.

Segurament al llarg de la criança d’un fill sovint ens fem preguntes com: és normal això?, ho estic fent bé?, hauria de ser més estricte? M’està prenent el pèl?, perquè vol cridar l’atenció? L’estic consentint massa?,…

Sabiem que ser pares no és una feina fàcil i que no hi ha un manual que ens ensenyi com hem de fer les coses i que serveixi per tots. El dia a dia pot arribar a ser frenètic i esgotador i podem tenir la sensació de que els moments d’estrès i alt voltatge agafen més pes que els moments de plaer i de gaudir junts.

És per això que en certs moments és bò que els pares s’aturin i es preguntin què està passant. Revisar el que està passant, entendre el comportament i el perquè fan el que fan i poder compartir com ens estem sentint en els diferents moments de la nostra relació amb els nostres fills pot ajudar a fer una mirada diferent, amb més perspectiva i així poder canviar coses que puguin ajudar a tornar-nos a apropar a ells.

Aquest espai ofereix la possibilitt de poder parlar de situacions quotidianes que angoixen o neguitegen al llarg de la criança dels fills.

Un espai que pot ajudar a que es canviin dinàmiques familiars i creences per tal d’afavorir el vincle i la felicitat de tots els membres, on els fills puguin desenvolupar-se i créixer amb totes les seves potencialitats.

Cada etapa dels fills col·loca als pares davant nous reptes, noves inseguretats i noves preguntes i dubtes i fins hi tot cada fill requereix de nosaltres una atenció diferent.

Perinatologia

Període que abarca des del moment de la concepció, l’embaràs, el part i el post-part i on s’ha de tenir especial cura en el vincle que s’estableix entre mare i nadó. Període que es podria definir d’incertesa i on la parella pot col·locar unes expectatives que finalemt no es cumpleixen.

És un periode de canvi vital en el que es produeix en la dona una transformació a nivell psíquic i emocional.

Es preten acompanyar d’una banda a la dona a recuperar el seu benestar i autoestima, que pugui desenvolupar el seu rol com a mare amb plena satisfacció i que estableixi un vincle de seguretat amb el seu fill i una relació de complicitat amb la parella.

D’altra banda, també es important poder acompanyar i ajudar a la parella a poder trobar el seu espai en aquests moments de transorfació de la dona i desenvolupament del vincle mare-nadó.

Els temes concrets que es poden treballar són:

 • Dificultats o impossibilitat de concebre
 • Pors i angoixes abans, durant i després de l’embaràs
 • Pors i angoixes relacionades amb el part
 • Depressió Postpart
 • Dificultats d’adaptació a la maternitat/ paternitat
 • Dificultats en l’establiment del vincle emocional mare- nadó
 • Parts traumàtics
 • Nadons Prematurs
 • Dificultats en la lactància
 • Dol per la pèrdua gestacional o perinatal
 • Acompanyament en la presa de decisió d’interrompre voluntàriament l’embaràs

Infància

Etapa de grans canvis i on sobretot comença el seu camí cap a la independència i autonomia. El nen descobreix que pot ser, pensar i fer de forma diferent als pares.

Però el problema és com d’una banda en el nen el porta a un conflicte emocional i una ambivalència de sentiments i d’altra banda, els pares ho viuen amb molta angoixa i possiblement amb el sentiment que el fill els està posant constantment a prova.

També és una etapa on el nen comença a interioritzar els models relacionals que més endavant posarà en marxa.

Els temes que es poden tractar són:

 • Necessitats emocionals
 • El contacte físic com a regulador
 • Colpejar, llençar, trencar, les rabacaneries, l’agressivitat, els desafiaments, la ràbia
 • Com trobar la cooperació sense càstigs, amenaces o elogis
 • Planificació d’un altre fill
 • L’arribada d’un germà
 • La gelosia i com fomentar una relació sana entre ells
 • Com afrontar la separació dels pares
 • El son
 • L’alimentació
 • l’educació
 • l’autoestima i l’autonomia
 • els hàbits
 • la relació amb els iguals
 • El joc
 • Com afrontar les situacions traumàtiques


Adolescència

Com diu Daniel. J Siegel al seu llibre «Tormenta cerebral», l’adolescència no és un temps de bogeria o immaduresa, sinó un temps essencial d’intesitat emocional, implicació social i creativitat. Es dóna una explosió de creixement i maduresa de gran intensitat i aquests canvis cerebrals estableixen quatre qualitats com són la recerca de coses noves, la implicació social, l’augment de la intensitat emocional i l’experimentació creativa.

Però davant aquests canvis els pares es poden sentir desorientats i el que fins ara funcionava amb el seu fill, de sobte ja no serveix.

El que es treballa en aquest espai, entre altres temes, són:

 • Entendre el comportament i necessitats de l’adolescent
 • Com continuar confiant i mantenir una relació propera
 • Dinàmica familiar
 • La relació amb els amics
 • Pors i angoixes
 • La depressió
 • Desmotivació
 • Conductes agressives
 • Dificultats emocionals
 • Situacions de risc
 • La sexualidad